Köşe Yazısı

Semih Gümüş
İş Başvurularında Etkili Olmak İçin 5 İpucuHayatımızın büyük bir bölümünü hayalini kurduğumuz kariyere ulaşmak için eğitime ayırıyoruz. Dil kursları, seminerler, sertifikalar, okul dersleri derken aday koltuğuna geçme zamanı gelip çatıyor. Peki, iş başvurusunda etkili olabilmek için nelere dikkat etmeli?
- Özgeçmiş Hazırlama
En temel ve önemli kısım olan özgeçmişiniz tamamıyla sizi yansıtmalıdır. Öncelikle kişisel bilgiler, eğitim, iş deneyimleri, aldığınız eğitimler ve hobi sıralamasına dikkat etmelisiniz. Bir de özgeçmişinize eklediğiniz fotoğraf sosyal medyanıza koyduklarınızdan daha kurumsal olmalı yüz hatlarınızın belli olduğu, büyük gülüşler yerine tebessüm ettiğiniz bir vesikalık yeterli olacaktır. Yazdığınız tüm bilgiler doğru olmalıdır. Örneğin, hobi kısmına rüzgâr sörfü yazarsanız ve gerçek ilgi alanınız bu değilse eğer size bu konuyla alakalı “Nerede öğrendiniz?”, “En son ne zaman, nerede yaptınız?” gibi sorular yöneltildiğinde oluşan sessizlik sizin adınıza hoş olmayacaktır. Bu nedenle gerçekten bilgi sahibi olduğunuz alanları özgeçmişinizde belirtmeniz gerekiyor.
- İş Başvuru Süreci
Öncelikle henüz belirlemediyseniz hangi alanda ilerlemek istediğinizi ve nasıl bir kariyer yolu çizmek istediğinizi belirleyerek işe başlamalısınız. Sonrasında başvuru yapacağınız platformda size uygun ilanları filtreleyerek başvuru sürecine başlayabilirsiniz. Burada oldukça önemli olan iş tanımlarının dikkatli bir şekilde okunmasıdır. İşverenler çeşitli platformlar üzerinden gelen başvuruları belirli kriterlere göre filtreleme yaparak değerlendirmeye alıyor. Uzmanlaşmak istediğiniz alan dışında bir ilana başvurmanız durumunda bu filtreleme esnasında özgeçmişiniz elenebilir. Bu sebeple başvuru yaptığınız pozisyonun iş tanımındaki yetkinliklerden birçoğunu karşılayabiliyor olmalısınız.
- Yüz yüze Mülakat: İlk İzlenim
Telefonla görüşme, gerekli görüldüyse eğer yetenek testleri, kişilik envanterleri gibi uygulamalarda başarılı olduktan sonra yüz yüze mülakata davet edilirsiniz. Kıyafet seçiminiz firmaya göre değişse de genellikle lacivert, siyah, krem gibi renkler tercih edilebilir. Kurumsal bir firma ise, daha klasik seçenekler, reklamcılık gibi yaratıcılık içeren bir firma ise spor – şık seçenekler ideal olacaktır. Kadın adaylar abartılı makyajdan ve gösterişli takılardan kaçınmalıyken, erkek adaylar ise uzun sakal özensiz saç şekli gibi konulara dikkat etmelidirler.
- Mülakat Süreci
Mülakat başlarken ve biterken öz güveninizi yansıtır bir şekilde el sıkmak önemlidir. Ancak içinde bulunduğumuz dönem itibari ile bu pek mümkün olmuyor. Bunun yerine göz kontağı kurmak, ölçülü bir şekilde mimiklerinizi kullanmak, tebessüm etmek, sakin tavırlar sergilemek kendinizden emin ve özgüvenli biri olduğunuzu hissettirir. Ancak mülakat esnasında sağa sola bakmak, ayak ve bacakları sallamak, çok fazla gülmek, sorulara “ımm, şey, eee” tarzı cevaplar vermek gibi davranışlar karşı tarafta olumsuz bir izlenim yaratmaya sebep olabilir.
- Sadece Dinleyici Olmayın
Mülakat sırasında iyi bir dinleyici olmak önemli bir konudur, ancak firmanın beklentilerinin karşılanması kadar sizin beklentileriniz de önem taşıyor. Maaş, servis imkânları gibi konular hakkında sorular sormak ilk görüşmede konuşulmaya uygun olmayacağı için daha çok eğitim olanakları, kime bağlı çalışacağınız bilgisiyle ilgili sorular sormak yerinde olacaktır.
Tüm bu ipuçlarının yanında kendinizi hem kendi alanınızda hem de diğer alanlarda geliştirmeyi asla bırakmayın ve daima kendinize güvenin.