Program Tanımı ve Amacı
Yazılım Mühendisliği Programı; bilgisayar programlarının tasarımı, geliştirilmesi, sınanması ve bakımı, yöntem, araç, teknik ve metodolojilerin geliştirilmesi konularında mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Yazılım Mühendisleri, yazılım sistemlerinin geliştirilmesi için mühendislik kavramlarını, tekniklerini ve metotlarını uygularlar.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Yazılım Mühendisliği Programında okutulan dersler; Matematik, Fizik, Mekanik ve Dinamik, Genel Kimya, İleri Programlama, Akademik Okuma ve Yazma Becerisi, Genel Matematik, Elektromanyetik ve Optik, Yazılım Mühendisliği, Sosyal Bilimin İlkeleri, Sistem Analizi ve Tasarımı, Veri Yapıları ve Algoritmalar.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Yazılım Mühendisi olmak isteyenlerin; takım çalışması yapabilen, üst düzeyde genel yeteneğe sahip, mantık yürütme ve tasarım yeteneği olan, fen ve matematik alanlarına ilgi duyan, bildiklerini başkalarına aktarabilme ve etkileme yeteneği olan, dikkatli, sabırlı, yeni fikirlere açık, kendisini sürekli geliştirebilen kişiler olmaları gerekir. Günümüzde birçok mühendis, yazılım mühendisliğinin eğitimini almamalarına rağmen bu mesleği sürdürmeye çalışmaktadırlar. Ancak, konularında yetkin kişilerin bu alanda çalışmalarına verilen önem her geçen gün artmaktadır. Bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak kendini yenileyebilen yazılım mühendislerine büyük ihtiyaç vardır.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Yazılım mühendisleri bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon vb. sektörler olmak üzere pek çok sektörde çalışabilmektedirler. Çoğunlukla özel sektörde olmakla birlikte, kamu sektöründe de çalışmaktadırlar. Fikir üretimine dayalı bir iş olduğundan, parasal olarak fazla sermayeye ihtiyaç da duyulmadığından, yeni fikirler üretebilen yazılım mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur. Yeni mezunlar genellikle ilk yıllarda programcı olarak görev alarak genel işleyişle ilgili tecrübe sahibi olurlar.