Program Tanımı ve Amacı
Makineleri insan beyni gibi çalışacak şekilde programlayan, makine öğrenme algoritmalarını tasarlayan kişilere yapay zeka mühendisi denir. Makineleri mantıklı ve verimli bir şekilde hareketler gerçekleştirmek amacıyla programlayan yapay zeka mühendisleri yazılım firmalarında çalışabilir. Ayrıca gelecek dönemlerde hastanelerde, fabrikalarda ve hizmet sektöründe ihtiyaç duyulacak önemli bir meslektir. Programın amacı bu alanda ihtiyaç duyulan mühendisleri yetiştirmektir.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresinin ilk iki yılda, ağırlıklı olarak, temel mühendislik ve temel bilgisayar mühendisliği dersleri yer almaktadır. Sonraki iki yılda ise, zorunlu olarak yapay zeka mühendisliği ile ilgili alınması gereken dersler dışında, öğrencilerin yazılım veya donanım konularına veya bilgisayar mühendisliğinin değişik alanlarına yönlenebilmelerini sağlamak amacı ile teknik seçmeli dersler konulmuştur.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Yapay Zeka Mühendisi olmak isteyenlerin; üstün bir akademik yeteneğe, sayı ve sembollerle akıl yürütme gücüne, bir işi öğelerine ayırıp işlem basamaklarını belirleme becerisine sahip, mantık yürütme ve tasarım yeteneği olan, dikkatli, sabırlı, kendini sürekli yenileme gereği duyan, araştırıcı kimseler olmaları gerekir. Lisans eğitimi sonunda başarılı olan öğrencilere "Yapay Zeka Mühendisi" unvanı verilir. Bölüm mezunları, sistem çözümleyici, uygulama programcısı, genellikle bilgi işlem merkezlerinde yönetmen, kurucu ve yönetici mühendis, veri tabanı yönetmeni, bilgisayar destekli endüstriyel sistemlerin tasarımı ve gerçekleştiriminde araştırma geliştirme mühendisi gibi görevler alabilirler.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
İnsan davranışlarını problem çözme ve karar verme süreçlerinde analiz eden yapay zeka mühendisleri, çeşitli sorunlar karşısında makinelerin çalışması, karar verme süreçleri ve sistemlerin organizasyonu üzerine çalışırlar. Yapay zeka mühendislerinin görevleri arasında: Veri mühendisleri ile işletme yöneticileri ve uzmanları arasında koordinasyon sağlamak, Veri bilimi takımının kullandığı altyapıyı otomatik bir düzene oturtmak, Makine öğrenme modellerini diğer uygulayıcıların kolaylıkla erişebileceği ve kullanabileceği şekilde düzenlemek, Yapay zeka modellerini test etmek ve çalıştırmak, Makine öğrenmesini faydalı hale getirerek süreçlerin otomatik bir hâl almasını sağlamak yer alır.