Program Tanımı ve Amacı
Uçak Mühendisliği Programı; uçak, helikopter, planör, hatta uzay mekiği gibi her türlü hava aracının tasarlanması, projelendirilmesi, üretiminin gerçekleştirilmesi, daha önceden üretilmiş modellerin geliştirilmesi, bakım ve onarımının yapılmasıyla ilgili süreci gerçekleştirebilecek mühendisler yetiştirmeyi amaçlar.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; Matematik, Fizik, Kimya, Termodinamik, Statik, Dinamik, Mukavemet, Akışkanlar Mekaniği, Elektrik, Elektronik, Aerodinamik, Gaz Dinamiği, Yapı-Malzeme, Etki Sistemleri ve Isı Transferi gibi derslerden oluşan bir program uygulanır.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Uçak Mühendisi olmak isteyenlerin; son derece yüksek bir akademik yeteneğe sahip; matematik, fizik ve mekanik konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı, göz-el koordinasyonuna sahip, bir işi planlayıp yürütebilen, şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilen, mekanik ilişkileri görebilen, bir makineyi tasarlayabilen kişiler olmaları gerekir. Programdan mezun olanlar “Uçak Mühendisi” unvanını alırlar. Uçak Mühendisleri; uçak, helikopter, planör, hatta uzay mekiği gibi her türlü hava aracını tasarlar, projelendirir, üretimini gerçekleştirir, daha önceden üretilmiş modelleri geliştirir, bakım ve onarımını yapar.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Mezunlar; THY, Kara ve Hava Kuvvetlerinde ana bakım üstlerinde, Tusaş, MKE kurumunda ve bazı özel havacılık şirketlerinde çalışılabileceği gibi makine mühendisliği sahalarında da çalışılabilir. Gözlem istasyonları ve rasathanelerde görev alabilirler. Ayrıca ülkemizde gelişmeye başlayan uydu sistemleri ve özel havacılık sanayinde de iyi koşullarda çalışabilmektedir.