Program Tanımı ve Amacı
Bilgisayar Bilimleri, bilgisayarların ve hesaplama sistemlerinin incelendiği akademik bir disiplindir. Elektrik ve bilgisayar mühendislerinin aksine, bilgisayar bilimcileri çoğunlukla yazılım ve yazılım sistemleri ile ilgilenir; bu onların teori, tasarım, geliştirme ve uygulamalarını içerir.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Bilgisayar Bilimleri üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bilgisayar bilimi öğrencileri programları çözmek, bilgisayar donanımı ve yazılımının performansını incelemek için algoritmalar tasarlar ve analiz eder. Programda Doğrusal Cebir ve Sayısal Geometri, İstatistik ve Olasılık, Bilgisayar Bilimleri, Veri Tabanı Yönetimi, Çok Değişkenli Veri Analizi, Matematiksel Programlama, Nesneye Yönelik Programlama, İşletim Sistemleri, Metin ve Web Madenciliği, Kombinatoryal Hesaplama, Bulanık Karar Sistemleri, Mobil Programlama, Aktüerya ve Risk Yönetimi, Yapay Zeka, Uzman Sistemler, ve benzeri birçok dersten sorumlu olacaklardır. Bunlar ve daha fazlası dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Bilgisayar Bilimleri Lisans Diploması” almaya hak kazanır. Bilgisayar Bilimleri, dünya üzerinde oldukça yaygın olan bir bölüm olmasına rağmen ülkemizde yeni gelişmekte olan bir bölümdür.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Bilgisayar Bilimleri öğrencileri yapay zeka, bilgisayar sistemleri ve ağları, güvenlik, veritabanı sistemleri, insan bilgisayar etkileşimi, vizyon ve grafikler, sayısal analiz, programlama dilleri, yazılım mühendisliği, biyoinformatik ve hesaplama teorisi üzerine çalışmalar gerçekleştirecekleri için bu alanlara ilgili ve meraklı olmaları gerekir.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Günümüzde bilgisayar bilimcileri iş imkanı konusunda oldukça geniş bir ağa sahiplerdir. Eğitimleri esnasında edinmiş oldukları bilgiler sayesinde; Bilgisayar ve bilgi sistemleri yöneticisi, veritabanı uzmanı, oyun programcısı, sistem analisti, ağ mühendisi, medya programcısı, siber güvenlik yöneticisi, bilgisayar programcısı, yazılım geliştirici gibi birçok alanda görev üstlenebilirler. Birbirinden farklı bu kadar konular üzerine tercih ettikleri takdirde çalışabilecek olan mezunlar; sağlık hizmetleri, üretim sektörü, otomotiv, güvenlik, sanayii, eğitim, oyun, eğlence gibi birçok sektörde kendilerine çalışma alanı bulabilirler.