Program Tanımı ve Amacı
Tekstil Mühendisliği Programı; tekstil hammaddelerini değişik tekniklerle işleme ve bu alanda yeni teknikler geliştirme konusunda araştırma ve eğitim yapmayı ve alanında uzmanlaşmış Tekstil Mühendisleri yetiştirmeyi amaçlar.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Tekstil Mühendisliği Programında öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; öncelikle tekstil fabrikalarında üretimle doğrudan ilgili teknik eleman olarak çalışmak üzere yetiştirilmektedirler. Bu nedenle Tekstil Mühendisliği adı altında verilen eğitim genellikle "Tekstil Teknolojisi ve Tekstil Kimyası ve Terbiyesi" çerçevesindedir. Programda iplik, dokuma, örme ve konfeksiyon, kalite kontrol konularında; tekstil kimyası ve terbiyesi ise lif, boyar madde ve tekstil yardımcı maddesi kimyası ile baskı, apre, kimyasal tekstil kontrol konuları ile ilgili dersler verilir. Tekstil Mühendisliği öğrencileri için uygulama çok önemlidir. Bu nedenle laboratuvar çalışmasına ek olarak staj da yapılmaktadır.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Tekstil Mühendisliği alanında çalışmak isteyenlerin; matematik ve fen derslerinde başarılı olmaları, kimya ve ekonomi konularına ilgili olmaları gerekir. Tekstil Mühendisliği Programından mezun olanlara "Tekstil Mühendisi" unvanı verilir.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Tekstil Mühendisliği mezunları; İplik, dokuma ve konfeksiyon fabrikalarında; fiziksel kontrol laboratuvarlarında; yapay lif üreten fabrikaların kasar, boya, apre bölümlerinde; kimyasal tekstil kontrol laboratuvarlarında; boyar madde ve tekstil yardımcı maddesi üreten fabrika veya bunların dallarında çalışabilirler. Tekstil sanayi ülkemizde giderek daha çok önem verilen ve gelişen bir alandır. Bu nedenle bölüm mezunlarının iş bulmaları kişisel yetenekleri ölçüsünde kolaylaşacaktır.