Program Tanımı ve Amacı
Tarih Öncesi Arkeolojisi bölümünün amacı insanlık tarihinde gerçekleşmiş olan bütün tarihi gelişmelere etki etmiş kalıntıların gün yüzüne çıkartılmasını sağlayacak kişileri yetiştirmektir.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Tarih Öncesi Arkeolojisi bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrenciler 8 dönemlik eğitim süresince arkeoloji bilimi ve tarih üzerine birçok ders görürler. Bunlar arasında Klasik Arkeolojiye Giriş, İlk İnsan ve Yaşam Biçimleri, Tarih Öncesi Kültür Evrimi, Çizim Yöntemleri, Paleolitik Çağ, Neolitik Çağ, Tarih Öncesi Teknolojilerine Giriş, Yakın Doğuda Kalolitik Çağ, Çevresel Arkeoloji, Anadolu’da İlk Tunç Çağı gibi birçok ders bulunmaktadır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirenlere “Tarih Öncesi Arkeolojisi Lisans Diploması’’ verilir. Bu diplomaya sahip olanlara ayrıca “Arkeolog” unvanı da verilir.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Tarih Öncesi Arkeolojisi bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerin arkeoloji bilimine ilgili, tarihi kalıntılar ve eserlere karşı meraklı, disiplinli, sorumluluk sahibi olması aranan başlıca özellikler arasındadır.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Tarih Öncesi Arkeolojisi bölümü mezunlarının iş hayatlarında başlıca görevleri tarih içerisinde cevapsız kalmış veya hala araştırılmaya devam eden cevapsız soruların arkeolojik çalışmalar ile birlikte cevaplarının bulunmasını sağlamaktır. Tarih Öncesi Arkeolojisi mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler kamu kuruluşlarıdır. İş bulma olanağı güçlü olmayan bir programdır. Kamu kuruluşları dışında akademik kariyer yapma olanakları da yakalanabilir.