Program Tanımı ve Amacı
Pilotaj programın amacı; Ulusal ve uluslararası havacılık sektörü bünyesinde yer alan özel ve devlet tüzel paydaşlarının, havacılık bilimleri kapsamı içerisinde değerlendirilen uçuş faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri için ihtiyaç duyulan nitelikli elemanların kuramsal ve uygulamalı olarak uluslararası ve ulusal standartlar uyarınca yetiştirilmesi, Akademik altyapıya sahip, havacılık ve uzay bilimlerinin mevcut ve gelecekteki hedeflerine hizmet edebilecek bilgi ve beceriyle donanmış pilotların sektöre kazandırılması, Hava araçlarının seyrüsefer faaliyetlerine ilişkin araştırma ve geliştirme çalışmalarının bilimsel ve teknolojik çerçevede yürütülmesi, özendirilmesi, teşvik edilmesi ve desteklenmesi, Havacılıkta hizmet kalitesini yükseltmek ve bu alandaki kritik bilgilere ulaşmak ve bu bilgileri geliştirmek amacıyla araştırma ve geliştirme projelerinin üretilmesi, Hava ulaştırma hizmetlerinin güvenlik, verimlilik ve sürdürülebilirlik eksenlerinde sağlanabilmesi için dünya çapında eğitim ve araştırma kurumlarıyla sonuca dönük ortaklıklar kurulması ve işbirliği yapılmasıdır.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Programın öğretim süresi bir yıl hazırlık programından sonra dört yıldır. Eğitim dili ise İngilizcedir. Öğretim süresi boyunca; Matematik, Fizik gibi temel derslerin yanında Meteorolojiye Giriş, Hususi Pilot Beceri Geliştirme,Havacılık Teorisi, Seyrüsefere Giriş, Uçak Sistemleri ve Bileşenleri, Hususi Pilot Uçuş Uygulaması gibi alan dersler okutulmaktadır.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Pilotaj Programını bitirenlere “Pilot” unvanı verilir. Pilotaj bölümünde Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ICAO, Avrupa Havacılık Standardı JAR-FCL ve ulusal gereklilikler doğrultusunda sürdürülen eğitimin sonunda öğrenciler ATP(A)-Havayolu Nakliye Pilotu kredisinde CPL(A)-Ticari Pilot lisansına ve IR(A)-Aletli Uçuş Yetkisi lisansına sahip pilotlar olarak mezun olmaktadırlar.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Programdan mezun olacaklar, ulusal veya uluslararası havayolları ve genel havacılık endüstrisinde istihdam edilirler. Ülkemiz havayolu taşımacılığı, gün geçtikçe büyümekte ve hava aracı sayısı kadar yeni araçların teknik yetenekleri de artmaktadır. Tüm bu yeni hava araçlarının kullanımı için önümüzdeki yıllarda, hem uluslararası sivil havacılık standartlarını karşılayan niteliklere sahip ve hem de, Avrupa Birliği ile uyum sürecinin gereği olarak, Avrupa havacılık standartlarını hazırlamaktan sorumlu EASA (European Aviation Safety Agency) tarafından onaylı, yeterli sayıda profesyonel pilot istihdam edilmesine büyük ihtiyaç duyulacağı açıktır.