Program Tanımı ve Amacı
Peyzaj Mimarlığı Programı; ülke gerçekleri ve gereksinimlerini göz önünde bulundurarak, gerek doğal, kültürel ve sosyo-ekonomik çevreye ilişkin verilerin analizlerine ve değerlendirilmelerine dayalı peyzaj planlama çalışmalarını yürütecek, görsel kalitesi yüksek yaşam mekânları yaratacak, yapısal ve bitkisel peyzaj tasarımları gerçekleştirebilecek, nitelikli,yetenekli ve girişimci peyzaj mimarları yetiştirmeyi amaçlar.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresi boyunca; Zooloji, Botanik, Jeoloji, Meteoroloji, Peyzaj Mimarisi Temel İlkeleri, Perspektif Model Çizme Tekniği, Süs Bitkileri Üretim Tekniği, Şehir ve Bölge Planlamanın Temel İlkeleri, Peyzaj Ekolojisi, Kırsal Çevre Sorunları, Ağaçlandırma, Bitki Sosyolojisi gibi dersler okutulmaktadır.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Peyzaj Mimarlığı alanında çalışmak isteyenlerin; doğayı seven ve çevresini gözlemleyen, ekolojik bilgiye ve estetik görüşe sahip, diğer mesleklerle koordinasyon ve organizasyonu yürütebilecek kişiler olmaları gerekir. Peyzaj Mimarisi Programını bitirenlere “Peyzaj Mimarı” unvanı verilir.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Peyzaj Mimarı doğal çevreyi bozmadan, insan ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanması için planlar yapar, bir kentte parkların, bahçelerin, tarım alanlarının, yol ve binaların nerelere yerleştirilmesi gerektiği konusunda incelemelerde bulunur. Mezunlar; Peyzaj Mimarlığı Şirketleri, Belediyeler, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, İller Bankası, DSİ gibi kurumlarda iş bulma olanağına sahiptirler.