Program Tanımı ve Amacı
Perfüzyon, sıvının lenfatik sistemden veya kan damarlarından bir organa veya dokuya geçişini inceleyen akademik bir disiplindir. Perfüzyon taraması uygulaması, bu perfüzyonun gözlemlenebildiği, kaydedilebildiği ve ölçülebildiği süreçtir. Perfüzyon taraması terimi, çok çeşitli tıbbi görüntüleme yöntemlerini kapsar. Kalp ve beyin gibi hayati organlara kan akışıyla ilgili verileri belirlemek için, doktorlara hasta tedavisi konusunda daha hızlı ve daha doğru seçimler sağlamayı amaçlar.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Perfüzyon, üniversitelerde Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde eğitimi verilmekte olup Sayısal puan türünden öğrenci kabul eden 4 yıllık bir lisans programıdır. Perfüzyon bölümüne üniversite tercih listelerinde yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler; Perfüzyon Teknikleri Teknolojisi, Anatomi, Fizyoloji, Tıbbi Terminoloji, Perfüzyon Cihazları, Kalp Hastalıkları, Biyokimya, Solunum ve Dolaşım Biyofiziği, Farmakoloji, Ekstrakorporeal Yaşam Desteği, Konjenital ve Pediatrik Hastalıklarda Perfüzyon, Sıvı Dengesi ve Diyaliz Prensipleri, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Teknikleri, Kardiyopulmoner Bypass, Deontoloji ve benzeri daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olurlar. Bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Perfüzyon Bölümü Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanır.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Perfüsyon bölümünde okumak isteyenlerin fen ve matematik bilimlerine ilgili, teknik becerileri yüksek olması beklenir.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Perfüzyon mezunları herhangi bir tıbbi müdahale esnasında kan ve dokulara dair her türlü ayrıntıyı inceleyerek doktorların görevlerini kolaylaştırırlar. Perfüzyon bölümü mezunlarına verilen unvan perfüzyonisttir ve perfüzyonistler, eğitim ve araştırma hastanelerinde, özel sağlık kuruluşlarında ya da üniversitelerde; Diyaliz Birimlerinde, Kardiyoloji Birimlerinde, Ameliyathanelerde kendilerine iş bulabilirler.