Program Tanımı ve Amacı
Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Programı, endüstriyel bir işletmenin üretim kalitesinin ve verimliliğinin arttırılmasını sağlayan “Endüstriyel Otomasyon Sistemleri”nin tasarımına ilişkin kuramsal ve çağdaş teknolojik bilgiler ile donatılmış Kontrol Mühendisleri yetiştirmeyi amaçlar.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği; elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üreten, uygulayan bir mühendislik dalıdır. Kontrol Mühendisliği Programı, “otomatik kontrol teorisi ve uygulamaları, endüstriyel otomasyon, ölçme ve entrümantasyon, robotik, bilgisayar tabanlı endüstriyel bilişim sistemlerinin tasarımı ve uygulamaları” konularında eğitim verir ve araştırma yapar. Lisans programında; Ölçme Tekniği ve Algılayıcılar, Elektromekanik Enerji Dönüşümü, Sayısal Devreler, Geri beslemeli Kontrol Sistemleri, Elektronik Enstrümantasyon, Mikrokontrolör Tabanlı Sistemler, Kontrol Sistem Tasarımı, Bilgisayar Kontrollü Sistemler, endüstriyel Kumanda Sistemleri, Güç Elektroniği Laboratuvarı, Kontrol Laboratuvarı, Servo Motorlar vb. dersler verilir.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Kontrol ve Otomasyon Mühendisi olmak isteyenlerin; akademik yeteneğe, hayal gücüne ve üretkenliğe, uzay ilişkileri yeteneğine ve el becerisine sahip, matematik, fizik, teknoloji ve geometri ile ilgili ve bu alanlarda başarılı kişiler olmaları gerekir.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Kontrol ve Otomasyon Mühendisleri, kontrol sistemleri tasarlayan ve üreten endüstriyel otomasyon sektörlerinde araştırma, tasarım ve üretim mühendisi olarak veya çeşitli fabrikalarda bakım, onarım ve endüstriyel işletme hizmetlerinde çalışabilirler.