Program Tanımı ve Amacı
Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı, peyzaj mimarlığının kentsel tasarımla ivme kazandığı bir eğitim programı uygulamaktadır. Bölümün amacı, sıradanlaşan çevreye eleştirel bakabilecek ve geleceğin yaşam alanlarını yaratabilecek tasarımcılar ve peyzaj mimarları yetiştirmektedir. Programın ana hatlarını kuramsal ve uygulamalı derslerle desteklenen tasarım stüdyoları oluşturmaktadır. Derslerin içeriği, öğrencilerin görsel ve kavramsal olarak kent ve peyzaj sorunlarına daha yakından eğilebilmelerini ve çözüm üretmelerini sağlamaktadır. Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi Bölümü, mesleğin sadece sınıflarda değil, hayatın her alanındaki uygulamalarla öğrenileceği düşüncesiyle; stajlarla ve proje alanlarına yapılan gezilerle eğitimini güçlendirilmiştir. Böylece öğrenciler, birikimlerini gerçek dünyaya yansıtabilecekleri platformları tanıyabilmektedirler.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Bu bölümde; Perspektif, Model Çizme Tekniği, Süs Bitkileri Üretim Tekniği, Şehir ve Bölge Planlamanın Temel İlkeleri, Peyzaj Ekolojisi, Kırsal Çevre Sorunları, Ağaçlandırma, Bitki Sosyolojisi gibi dersler okutulmaktadır.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı programında okumak isteyenlerin matematik, geometri, bitki ekolojisi, çevre bilinci ve sanatsal öngörüye sahip, analitik düşünebilen kişiler olması gerekir
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Bu programı bitirenler bir kentte; parkların, bahçelerin, tarım alanlarının, yol ve binaların nerelere yerleştirilmesi gerektiği konusunda incelemelerde bulunur. Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarı; genellikle belediyelerde ve toplu konut yapan inşaat şirketlerinde görev alırlar.