Program Tanımı ve Amacı
Jeoloji, yerkürenin başlangıcından bugüne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri, yerkabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceler. Jeoloji Mühendisliği Programı; jeoloji biliminin sağladığı bilgilerin mühendislik alanına uygulamasına ilişkin kuram ve yöntemler konusunda eğitim ve araştırma yapar.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; Matematik, Fizik, Kimya gibi temel dersler ve kuramsal mühendislik dersleri okutulur. Bunun yanında arazi uygulamaları ve laboratuvar çalışmalarına büyük ölçüde önem verilir. Ayrıca, öğrencilerin staj yapma zorunluluğu vardır.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Jeoloji Mühendisliği alanında çalışmak isteyenlerin; akademik yeteneğe sahip, jeoloji, fizik, kimya, matematik, coğrafya ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, açık havada çalışmaktan hoşlanan kişiler olmaları gerekir. Üniversitelerin Jeoloji Mühendisliği Programını bitirenler "Jeoloji Mühendisi" unvanını kazanırlar. Jeoloji Mühendisi çalıştığı kurumda yeraltındaki doğal kaynakların, maden, petrol, endüstriyel hammaddeler, yeraltı suyu, jeotermik enerjinin bilimsel ve teknik yöntemlerle araştırılmasına, bulunmasına ve rezervlerin hesaplanmasına yönelik çalışmalar yapar.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Kentleşme alanları, liman, havaalanı, baraj yerleri ile tünel, karayolu ve demiryollarının geçeceği yerlerin en uygun jeolojik özelliklerine göre seçilmesine çalışır, bu alanda araştırma ve incelemeler yapar. Jeoloji Mühendisi, yeryüzünün jeolojik haritalarını yapar, yeryüzü ve yeraltına ait elde edilen bilgileri bütünleştirerek uygulamaya dönüştürür. Bu alanda yetişenlerin çoğunluğu kamu kuruluşlarında, pek azı ise özel sektörde çalışmaktadır. Jeoloji Mühendislerinin çalıştığı belli başlı kuruluşlar şunlardır: Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Köy Hizmetleri, İller Bankası, Türkiye Kömür İşletmeleri, Devlet Karayolları, Yol-Su Elektrik Kurumu, Deprem Araştırma Enstitüsü ve özel sektör de seramik ve cam fabrikalarıdır.