Program Tanımı ve Amacı
Astronomi ve Uzay Bilimleri Programı; evrendeki güneş, yıldızlar, galaksiler gibi gök cisimleri ve olaylarının niteliklerini, niceliklerini, hareketlerini ve konumlarını inceleyecek elemanları yetiştirmeyi amaçlar. Astronomi, astronometri ve astrofizik şeklinde iki ana bilim dalına ayrılır.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Astronomi ve Uzay Bilimleri Programının öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; Fizik, Matematik, Genel Astronomi, Astronomik Aletler, Astronomi Tarihi, Astronomi İstatistiği, Astrofizik, Güneş Fiziği, Gök Mekaniği, Küresel Astronomi ve Radyoastronomi gibi derslerden oluşan bir program uygulanır. Öğrenciler uygulama yapabilmek için rasathanelerden yararlanır.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Programda okumak isteyenlerin; akademik yeteneğe ve bilimsel meraka sahip, matematik ve fiziğe ilgili, idealist, sabırlı ve gözlemi seven bireyler olmaları gerekir. Astronomi programını bitirenlere "Astronom" ve "Uzay Mühendisi" unvanı verilir. Astronomlar yerden ve uzaydan gözlemler yaparak, gezegenlerin hareketleri ile ilgili bilgiler toplar, çözümler ve bu bilgileri yorumlarlar. Astronomlar çalışmalarını optik teleskopla yürütürler, gece ve gündüz gözlem yaparlar, bu gözlem sonrasında verileri değerlendirirler.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Bu programdan mezun olanların büyük bir kısmı matematik ve fizik öğretmenliği yapmaktadır. Yüksek lisans ve doktora yaparak üniversitelerde araştırma görevlisi olarak da çalışabilmektedir. Mezunların bir bölümü de Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlem istasyonlarında ve rasathanelerde görev almaktadırlar. Astronomi ve Uzay Bilimleri Programını bitirenlerin küçük bir bölümü çeşitli kurumlarda bilgisayar programcısı olarak, bilgisayar programlarının yazılımı ile ilgili görevleri yürütmektedirler.