Program Tanımı ve Amacı
İlahiyat Programı; başta İslam dini olmak üzere, diğer dinleri de bilimsel yöntemlerle inceler. Program, bu alanda medeniyetler arası ilişkilere katkıda bulunacak ve kültürel mirası değerlendirip, genel tarih ve kültür bilincine dayalı olarak ilahiyat alanında temel bilgi, zihniyet yaklaşımına sahip, hayatı yorumlayıp problemlere çözümler üretebilen ve hayat boyu öğrenme alışkanlığı sergileyebilen din bilimcilerini yetiştirmeyi amaçlar.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
İlahiyat Fakültesinde dört yıllık eğitim boyunca Temel İslam Bölümleri adı altında Tefsir (Kur’an-ı Kerim’in açıklaması), Hadis (Hz. Peygamberin sözleri ), İslam Hukuku, Kelam, Tasavvuf ve Arap Dili-Edebiyatı gibi dersler okutulmaktadır. Aynı zamanda felsefe, din bilimleri ve İslam Tarihi-Sanatları kapsamında diğer dersler de verilmektedir.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
İlahiyat Fakültesini tercih edecek olan kişilerin; özellikle sözlü yeteneğe sahip, hitabeti güçlü, ikna kabiliyeti gelişmiş, pratik düşünebilen ve muhakeme gücü yüksek, sosyoloji, psikoloji ve tarihe meraklı kişiler olmaları gerekir. Öğrenimlerini başarıyla tamamlayanlara “ilahiyatçı” unvanı verilir.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni’, ‘Müftü’, ‘Vaiz’ veya ‘imam’ olarak çalışırlar. Öğretmenlik sertifikası alanlar, İmam Hatip Meslek Liselerinde öğretmenlik yapabildiği gibi ilköğretim okullarında da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yapabilmektedirler. Müftü, bulunduğu il ya da ilçedeki camilerin yönetiminden sorumlu olup bunların din görevlisi ihtiyaçlarını gidermeye gayret eder. Bulunduğu yerin en üst din görevlisi ve sorumlusudur. Bölgesindeki din görevlilerinin çalışmalarını denetler, toplumun dini konulardaki soru işaretlerini cevaplandırır.