Program Tanımı ve Amacı
Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, gemilerde bulunan ana sevk sistemi ve yardımcı sistemlerin işletmeciliği ile ilgili özel bir mühendislik dalıdır. Program; öğrencilerine, makine mühendisliği öğretiminin ana konularını oluşturan dersler ve elektrik mühendisliği, kontrol mühendisliği, gemi inşaatı mühendisliği gibi alanlarda yetişmelerini sağlayıp denizde görev yapmanın gerektirdiği çeşitli bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlar.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretimin ilk iki yılında temel fen dersleri yanında temel mühendislik bilimlerine ait dersler okutulmaktadır. Öğrenciler öğretim süresince staj yapmak zorundadırlar.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Gemi Makineleri İşletme Mühendisi olmak isteyenlerin; üst düzeyde genel yeteneği olan, sayısal düşünebilen, göz-el koordinasyonuna sahip, bir işi planlayıp yürütebilen, şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilen, mekanik ilişkileri görebilen, bir makineyi tasarlayabilen, fen bilimlerine özellikle fiziğe ilgili kimseler olmaları gerekir. Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Programını bitirenlere "Gemi Makineleri İşletme Mühendisi" unvanı verilir. Gemi Makineleri İşletme Mühendisi, gemilerin itici kuvvet sistemlerinin, güç merkezlerinin, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin, dümen, dişli mekanizmasının, pompaların, diğer mekanik ve elektrik teçhizatın projelerini yapar, bunların yapımı ve işletilmesi ile ilgili işleri planlar ve yürütülmesini denetler.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Mezunlardan TC. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı’nca düzenlenen Gemi Adamı Yeterlilik Sınavını başarıyla geçenlere “Uzak Yol Vardiya Mühendisi” Gemi Adamı Yeterlilik Belgesi verilir. Bu belge ile mezunlar ticari gemilerde 4. mühendis veya 3. mühendis olarak çalışabilmektedirler. Uzak Yol Vardiya Mühendisleri belirli bir denizde çalışma süresi sonrası Gemi Adamları Yeterliklerini yükseltip önce Uzak Yol İkinci Mühendisi sonrada Uzak Yol Baş Mühendisi olurlar. Bununla beraber bölüm mezunları, denizcilik şirketlerinde genel müdürlük, işletme müdürlüğü, teknik müdürlük, makine enspektörlüğü gibi görevler üstlenebilmektedirler.