Program Tanımı ve Amacı
Enerji Bilimi ve Teknolojileri Bölümü, enerji alanındaki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkan eğitim ve araştırma gereksinimlerine cevap vermeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda enerji ile ilgili çevresel olguları ve ekonomik sorunları kavramış, enerji teknolojisinde yeni çözümler üretebilecek bilim adamları ve uzmanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Programda lisans eğitimi süresince; bilgisayar, nükleer enerji, hidrolik enerji, teknik elektrik gibi dersler okutulmaktadır. Lisans düzeyinde; yenilenebilir enerji kaynaklarının incelenmesi, yenilenebilir enerji sistemlerinin modellenmesi, simülasyonu, analizi ve tasarımı, enerji sistemlerinin optimizasyonu, enerji depolama yöntemleri hakkında eğitim alınabilmektedir.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Enerji Bilimi ve Teknolojileri uzmanı olmak isteyenlerin; akademik yeteneğe sahip, sayısal düşünme ve işlem yapabilme yeteneği olan, temel bilimlere (matematik, fizik) ilgili, bir işi planlama ve uygulama yeteneği olan, ileri görüşlü, yeniliklere açık, gelişmeleri takip eden ve bu gelişmelere katkıda bulunabilen, sorumluluk sahibi, kalite bilinci gelişmiş, yaratıcı, bireysel sorumluluk alabilen ve takım çalışmasına yatkın kişiler olmaları gerekir.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Enerji Bilimi ve Teknolojileri mezunları enerji üretimi, iletimi, dağıtımı ve kullanılması alanlarında tasarımcı ya da uygulayıcı olarak çok geniş iş alanları bulacaklardır. Mezunlar, iş alanı enerji olan pek çok kamu kuruluşunda çalışabilirler. Bunun dışında birçok özel sektör kuruluşunun enerji açığını kapatmak için, biyoenerji, jeotermal, rüzgâr ve hidrolik enerji santralleri konusunda yatırım yaptığı düşünüldüğünde, bölüm mezunlarının iş alanın oldukça geniş olduğu söylenebilir.