Program Tanımı ve Amacı
Eczacılık Programı; ilaçların özeliklerini inceleyecek, fiziksel, kimyasal ve biyolojik laboratuvarda geliştirilmesini sağlayacak ve ilaçların analiziyle ilgili araştırmalar yapacak, doktorlarca düzenlenen reçetelerde yer alan ilaçların müşteriye satılmasını sağlayacak olan eczacıların yetiştirilmesini ve bu alanda bilimsel araştırmalar yapılmasını amaçlar.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Mesleğin öğretim süresi beş yıldır. Dersler teorik ve pratik olarak verilmektedir. Öğrenciler uygulama derslerini fakülte laboratuvarlarında sürdürmekte ve eğitim süresi boyunca eczane, hastane ve ilaç fabrikalarında staj yapmaktadırlar. Öğretim süresince; Fizik, Kimya, Matematik, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Anatomi, Biyoistatistik, Fizyoloji, Patoloji, Besin Analizi, Mikrobiyoloji, Halk Sağlığı, Farmakoloji, Eczacılık Tarihi ve Deontoloji, Eczacılık Mevzuatı, Tıbbi İlk Yardım derslerini alırlar.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Eczacı olmak isteyenlerin; üst düzeyde genel yeteneğe sahip, kimya ve biyoloji konularına meraklı ve bu alanlarda başarılı, sorumluluk duygusu yüksek, dikkatli, tertipli ve düzenli, İlaç ve kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan kimseler olmaları gerekir.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Eczacılar, Sağlık Bakanlığı'na bağlı birimlerde, çeşitli laboratuvarlarda (hastane veya özel), ilaç endüstrisinde (fabrika veya depo), kalite kontrol birimlerinde, kendilerine ait veya hastanelerde bulunan eczanelerde çalışırlar. Eczacılar özel sektörde üretim ve pazarlama alanlarında çalışabilirler. Ayrıca son yıllarda ilaç tanıtıcısı olarak çalışanlar da bir hayli fazladır. Eczacılar çalıştıkları işyerinde, hazırlanan plan dâhilinde, nöbet tutmak zorundadırlar.