Program Tanımı ve Amacı
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Programı; ana hammadde ağaç olmak üzere, ağacı mekanik işlemler sonucu kereste, kaplama, kontrplak, kontratabla, yonga levha ve lif levha gibi ürünlere ve bu ara ürünleri de ağırlıklı olarak sabit ve hareketli mobilyalar olmak üzere dayanıklı tüketim ürünlerine dönüştürme sürecinde nitelikli elemanlar yetiştirmeyi amaçlar. Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri; tasarlanmış bir ürünü projelendirir, maliyet analizi yapar ve üretime hazırlar, üretimin yapılacağı atölye ve fabrikayı planlar, üretim için gerekli malzemelerin temininde görev alır, stok planlaması yapar, üretimin; istenilen miktarda, istenilen zamanda ve istenilen kalitede gerçekleşmesini sağlar, kalite kontrol ve test tekniklerini hazırlar.
Öğrenim Süresi ve Okutulan Dersler
Eğitim süresi 4 yıldır. Mesleki eğitim boyunca temel mühendislik derslerinin yanında, mobilya konstrüksiyon, dinamik, ağaç kimyası, termodinamik, meslek resmi, üretim teknolojisi, ağaç işleme makineleri, temel istatistik, malzeme mukavemet, ağaç malzeme fiziği, teknik elektrik gibi mesleğe yönelik dersler verilir. Eğitimini tamamlayarak mezun olanlara lisans diploması ve “Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi” unvanı verilmektedir. Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi, ahşap veya ahşap kökenli malzemelerin, istenilen kalite standardında, belirlenen sürede, en düşük maliyetle üretilebilmesi için üretim sistemini tasarlayan, projelendiren, üretim sürecini denetleyen kişidir.
Programın Eğitimi ve Çalışma Sahası İçin Gereken Nitelikler
Ağaç işleri endüstri mühendisi olmak isteyenlerin, matematik ve fen derslerinde başarılı, işletmeye ilgi duyan, tasarım ve çizim yeteneği gelişmiş, insan ilişkilerinde olumlu tutum ve iletişim becerisine sahip, ekip halinde çalışabilen, bedence sağlam kimseler olmaları gerekmektedir.
Mezuniyet Sonrası İş ve İstihdam Olanakları
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri, belediyeler, DPT, Milli Prodüktivite Merkezi, DPT (Devlet Planlama Teşkilatı), TSE (Türk Standartları Enstitüsü), ve Türk Patent Enstitüsü, KOSGEB gibi kamu kurum ve kuruluşlarında mühendis, araştırmacı-planlamacı mühendis olarak, Üniversitelerin orman endüstrisi, ağaç işleri ve mobilya –dekorasyon bölümlerinde öğretim elemanı olarak, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki Teknik Ortaöğretim Kurumlarında öğretmen olarak, başta mobilya endüstrisi olmak üzere ağacı hammadde olarak kullanılan deniz araçları, oyuncak, hediyelik eşya, müzik enstrümanları, ağaca dayalı ara ürün, ahşap işleme makineleri gibi endüstriyel alanlarda faaliyet gösteren tüm özel sektör kuruluşlarında çalışabilirler.